Person med spændingshovedpine trænger til behandling

Spændingshovedpine: behandling med triggerpunkt terapi

Der findes adskillige typer hovedpine såsom migræne, hortons hovedpine og spændingshovedpine. I dette indlæg vil jeg fokusere på behandling og forebyggelse af spændingshovedpine, som er den hyppigst forekommende type af hovedpine.

Der findes mange årsager til, hvorfor man får hovedpine, ligefra stress til medicin kan identificeres som en årsag. I forbindelse med spændingshovedpine, ser man dog et mønster hos dem, der ofte døjer med dette – de har ofte en stillesiddende dagligdag ved computer, mobil og tablet.

Hvis du ikke er opmærksom på hvordan du sidder, kan det belaste muskulaturen og strukturer i nakke og skuldre. Måske kender du det, hvor man arbejder ved computeren og nærmest sidder og falder sammen med hovedet skubbet fremad (som en skildpadde). Denne stilling resulterer i, at muskelfibrene blive overbelastede i nakke/skulder-regionen. Dette forværres yderligere, hvis du er presset/stresset, for her har har man en tendens til at spænde op i musklerne og sidde med skuldrene oppe ved ørene. 

Så faktisk forholder det sig sådan, at din spændingshovedpine er resultatet af en overbelastning et andet sted – i nakke/skulder regionen.

Hvad kan du selv gøre?

  • Vær opmærksom på siddestillinger, og undgå fremskudt hovedstilling – som en skildpadde. Her kan ergonomiske kontorstole være en hjælp.
  • Varier dine arbejdsstillinger og bevæg dig så meget du kan – og hold gerne mikropauser fra computeren. Du kan eksempelvis godt tænkte over en opgave uden nødvendigvis at sidde foran computeren, i mellemtiden får musklerne en mikropause fra den vedvarende belastning.
  • Afspændingsøvelser kan hjælpe dig til at blive bedre til at mærke – og afspænde – muskulaturen. Benyt fx lydfiler fra Dansk Hovedpinecenter
  • Styrketræning af skulder- og nakkemuskulatur kan reducere nakkesmerter og hovedpine. Stærkere muskulatur øger musklernes evne til at tåle belastning.

Hvad gør körperli?

Hos körperli anvendes en kombination af fysiurgisk massage og triggerpunkt terapi (Triggerpunkt terapi kan indgå i alle mine behandlinger). 

Et triggerpunkt er sammentrukne muskelfibre, som danner sensitive, smertefulde knuder der, hvor den motoriske nerve forbinder sig med musklen. Triggerpunkter opstår ved overbelastning – eksempelvis opstår triggerpunkter i nakke og skulder som resultat af en dårlig arbejdsstilling. Triggerpunkter fører til smerte andre steder – som eksempelvis spændingshovedpine. 

Som et led i behandlingen mod spændingshovedpine identificerer körperli derfor indledningsvis triggerpunkterne. 

På en skånsom måde trykker jeg på og udspænder triggerpunktet, indtil smerten lige kan anes, og derefter holdes grebet indtil smerten aftager. Denne metode er mindre smertefuld end fysiurgisk massage og er særdeles effektiv til at afspænde muskulaturen der kan være årsag til din hovedpine. 

Krydset illustrerer selve triggerpunkterne. De røde områder repræsenterer smerterne som triggerpunkterne innerverer.

Get in touch

Adresse

Rosensgade 24, 3.sal
8000 Aarhus 

Kontakt

Tlf: + 45 22 99 72 37

Email : kontakt@korperli.dk

Åbningstider

TIRSDAG og hveranden ONSDAG

MØD Körperli her